3 tips för planetsmarta stallägare
Hej där stallägare! Hur skapar du ett stall som alla inte bara trivs bra i, utan som även är snällt mot miljön? Vi har pratat med Jenny Blomberg, Klimatstrateg, och Camilla Välimaa, Hållbarhetsstrateg, från organisationen HållbarHäst, som delat sina bästa tips.
Det finns några områden att fokusera extra på för att göra stallet mer hållbart och klimatsmart; vatten, energi och avfall. Följ med och lär dig mer här!
Vatten och energi – många bäckar små gör stor skillnad
- Försök att tillsammans hushålla med vatten, el och värme i stallet. Varje sparad kilowattimme är sparat koldioxidutsläpp.
- Håll nere antalet tvättar – av såväl hästar som utrustning. Det sparar mycket vatten att till exempel ”bara” svampa av hästen eller borsta av/vädra schabraket. Särskilt torra somrar är det jätteviktigt att spara extra mycket på vattnet.
- Ha vattentunnor ute som samlar regnvatten. Det vattnet är utmärkt att använda till att tvätta hästen eller benskydden.
- Ska du lägga ett nytt ridunderlag? Välj ett som är mindre vattenkrävande.
- Var aktiv – använd LED-belysning, sätt in belysningstimers och installera vattenbesparande kranar.
- Om du ska bygga ett nytt stall är takfönster ett bra alternativ för att släppa in mer dagsljus. Solceller är också en smart investering som värmer vatten och producerar el.
Framför allt handlar hållbarhet om beteenden och att skapa nya mer miljövänliga vanor. Sätt till exempel upp trevliga skyltar som påminner om att ni är ett miljövänligt stall som hjälps åt att spara på planetens resurser.
Avfall – viktigt att det hamnar rätt
Det finns många typer av avfall i ett stall. Här får du tips på hur du kan tänka smart kring det vanligaste avfallet.
Det här kan du göra;
- Välj i första hand boxströ som är förnybart.
- Torv bör undvikas då det torrlägger våtmarker, är halvfossilt och inte förnybart.
- Halm, spån och rapspellets är bättre alternativ.
- För såväl miljö som plånbok – se till att så lite strö som möjligt kommer till gödselstacken.
- Stallets gödsel behöver komma tillbaka till åkern, så det kan göra nytta för nya grödor. Kontakta din lokala grovfoderleverantör och hör om de kan ta tillbaka gödsel. Om det inte går så kan du höra med LRF Häst eller kommunen, alternativt en lantbrukare för att hitta en bra lösning.
- Mocka hagarna regelbundet så det inte läcker. Se över dränering, skyddszoner och grindhål.
- Välj ridunderlag som inte innehåller exempelvis plastfiber.
- Se till att ensilageplasten återvinns. Kontakta Svepretur för att få hjälp.
Påverka den biologiska mångfalden positivt
Har du stall med mark kan du vara med och påverka miljön positivt genom att till exempel;
- Plantera blommor och växter som främjar pollinerare. Plantera gärna nära stall, paddock och hagar så insekterna kan flyga mellan och säsongen förlängs. Ha bihotell och död ved tillgängligt för insekterna att bo och övervintra i.
- Läs mer om vad du kan göra nära stallet och på stallområdet.
- Låt hästar beta i stället för att använda gräsklippare med fossilt bränsle.
Vi hoppas du blivit inspirerad av dessa tips! Tack för att du bidrar till en bättre och mer hållbar värld. Sprid, dela och tipsa gärna dina hästvänner om artikeln!