Q & A
med sadelutprovaren Charlotte Frisch
I mars höll sadelrådgivaren Charlotte Frisch ett omtyckt webinar där hon bland annat pratade om hur du hittar rätt sadel och hur du vet att den sadel du har fortfarande passar. Charlotte är sadelutprovare och expert sedan 15 år tillbaka, utbildad i England och har hjälpt över 3000 ryttare och hästar att hitta rätt sadel. I webinaret svarade Charlotte på tittarnas frågor och funderingar kring sadlar och sadelanpassning för både häst och ryttare. Men med ett otroligt intressant ämne så tog tiden slut innan alla frågor hann besvaras. Nu kan du ta del av resterande frågor och svar här nedan!
Missade du webinaret? Då kan du se det i efterhand i appen!
Tittarnas frågor om sadelanpassning
-Hur ofta behöver man prova ut sin sadel? Hur ofta man behöver kontrollera sin sadel beror på om hästen är i förändring exteriört eller inte. Faktorer som hur gammal hästen är och om den har varit skadad och är under igångsättning spelar in. En häst som inte är i någon förändring behöver få sin sadel kontrollerad cirka 2 gånger på år. Är hästen under igångsättning eller i en växtperiod så behöver sadeln kontrolleras oftare än så.
-Är det viktigast att sadeln ligger bra vid manken? Nej, en sadel måste ligga bra hela vägen. Men om en sadel ska ligga bra börjar det oftast vid manken. Är en sadel för vid, för smal eller har fel bomvidd, så spelar det ingen roll hur sadeln ligger på hästen där bak. Om sadeln ligger bra framtill så går det ofta att stoppa om sadeln där bak.
-På en sadel som legat bra i flera år har nu schabraket börjat glida bak. Vad kan problemet vara? Sadeln har sannolikt blivit för vid för hästen. När sadeln är för vid så sjunker den ner framtill och en vickande rörelse skapas när hästen rör sig. Denna rörelse skjutsar schabraket bakåt.
-Hur vet man om en sadel passar en svängd eller rak rygg? Finns det någonstans man kan läsa om sadlar? Sadeltillverkare har ofta sadlar för både raka och svängda ryggar. Det man kan göra är att läsa på om sadeltillverkarnas olika modeller på deras hemsidor. Släpper sadeln kontakten med hästens rygg, mitt under sadeln, så är det ett täcken på att sadeln förmodligen är för rak för hästens rygg.
-Kan man avgöra om sadeln ligger bra genom att se på avtrycket på schabraket? Ja, det är en av flera parametrar som kan användas för att se om sadeln ligger bra.
-Min häst har fått skav baktill vid sadeln nu vid årsskiftet. Jag har fått berättat för mig att det är skav från schabraket p.g.a. dålig pälskvalitet inför pälsbyte. Kan det vara anledningen? Ja det kan absolut vara en anledning. Det är vanligt att hästar får skav vid den här årstiden. Det kan också vara en indikation på att sadeln ligger an för mycket på bogarna vilket i sin tur gör att schabraket skaver. Ett tips är att använda en fårskinnspadd.
-Är ett sto som alltid surar när man drar sadelgjorden normalt eller ett tecken på att sadeln inte passar? Det kan vara så att sadeln inte passar, men det kan också vara en häst med hög integritet, där man behöver be om lov. Är det ett beteende som plötsligt uppkommit så kan det vara en god idé att kolla både sadel och sadelgjord och eventuellt även veterinär om hästen skulle ha ont i magen.
-En sadel kan ändra sig efterhand som den används. Hur mycket är det okej att en sadel ändrar sig för att det ska vara en bra sadel? En sadel är lite som en sko, man rider in den. Generellt sätt så ska sadeln inte förändra sig för att du rider i den, den ska snarare bli inriden.
-Finns det någon nackdel med en sadel som har utbytbara kopparjärn? Nej, det tycker jag inte! Det är ofta en bra lösning.
-Åker du till andra platser i Sverige för sadelrådgivning? Nej. Jag erbjuder sadelrådgivning digitalt eller här på plats (Stall Lennartsnäs, Kungsängen). Vi har både boende och stallplats om det skulle behövas.
-Ska man välja en sadel med smal eller bred kanal? Välj det som hästen behöver och passar bäst till hästens exteriör.
Charlotte har även fått en hel del frågor om specifika sadelproblem kring er och era hästar. För dessa frågor rekommenderar hon att boka en digital eller fysisk rådgivning. Boka en rådgivning längre ner på sidan.
Stoppning och paddar
-Hur vet jag att min sadel behöver stoppas om? Det är bara ullstoppade sadlar som kan stoppas om. Ull har en tendens att röra sig och flytta sig bakåt i sadeln. Då kan man känna att sadeln blir platt framtill. Om man kontrollerar sin sadel regelbundet så kan man förekomma att ullen flyttar sig för mycket.
-Vad är latexstoppning? Det är det som ibland kallas för permanenta paneler. Permanenta paneler är som en helgjuten bit av latex vilket gör att sadeln inte är omstoppningsbar. Vissa sadeltillverkare använder sig av detta för att de anser att det är det bästa alternativet till stoppning. Men i slutändan så är det hästen som avgör vilken stoppning som den gillar mot sin rygg, latex eller ull.
-Vad rekommenderar du att man använder för padd? Jag rekommenderar olika paddar för olika typer av problem. Men mina favoritpaddar är fårskinspadden och trapetzius padden. Ibland även en gelépadd.
-Jag har fått höra att fårskinnspaddar inte är bra för att det blir för varmt. Är det något man bör tänka på? Nej, det stämmer inte.
-Bör man alltid använda sig av någon slags padd på yngre hästar? Nej. Det är däremot viktigt att man har en väl anpassad sadel när hästen är ung. Det är vanligt att många tänker att de ska vänta med en “bra” sadel till hästen är lite äldre. Men enligt mig är en bra sadel viktigt även på den yngre hästen.
-Har hört att veterinärer ogillar Mattes paddar p.g.a. att ullinläggen är hårda. Tankar kring det? Jag har aldrig hört det argumentet förr, men har ibland upplevt problemet själv. Jag har då löst det genom att istället klippa egna inlägg av gelépaddar.
Övriga frågor och svar
-Hur viktig är sadelgjorden? Jätteviktig! Sadelgjorden måste anpassas efter hästens form och mage. Ett tips är att alltid kolla gjorden när du kollar sadel hos en sadelprovare för att få rätt hjälp.
-Kan man förstöra en sadel eller annan läderutrustning genom att smörja för mycket? Om man smörjer nästan dagligen. Vad kan man använda för produkter? Man kan absolut putsa sin sadel för mycket. Många sadlar har fint kalvskinn som är limmat på kåporna, vilket kan släppa om man smörjer för ofta. Jag rekommenderar att använda en lätt fuktad microfiberduk till vardags. Vid regn eller svett bör man istället använda sig av den tvållösning som tillverkaren av sadeln rekommenderar. Använd läderbalsam vid sits och knä någon gång då och då eller efter sadeln blivit smörjd med sadeltvål, inte efter varje ridning. Olja sadeln ett par gånger per år. Underdelen av sadeln glöms ofta bort, men den bör putsas oftare än överdelen. Jag rekommenderar att alltid använda produkter från sadelns tillverkare.
-Kan en bomlös sadel eller en barbackasadel avlasta hästens rygg lika bra som en sadel med bom? Nej det kan de inte. Största uppgiften bommen på sadeln har är att tryckfördela och avlasta. En bomlös sadel anser jag är ett komplement till barbacka ridning och inte ett substitut för en sadel.
-Vad kan man använda till en överbyggd häst med “tidigt” sadelgjordsläge, där allt glider fram? Till en sådan häst kan man med fördel använda sig av en svängd sadelgjord, eller en Prestige RP alternativt ELT.
-Har du någon erfarenhet av Schleese dressyrsadlar? Finns det andra alternativ till sadeltillverkare med sadlar som ligger an nedanför trapetziusmuskeln? Schleese är en extremt kunnig sadeltillverkare. Jag träffar på sadlarna då och då och anser att de är av ett gediget hantverk.
Missade du webinaret och vill se det i efterhand?
Att hitta, prova ut och köpa en sadel som passar både häst och ryttare är en utmaning och en stor investering. I detta webinar går Charlotte igenom vanliga frågor och svar kring sadlar och sadelanpassning för både ryttare och häst. Detta vill du inte missa!